D4 Published development or research report or study
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen arviointi
Authors: Konkola Riitta, Hauta-aho Hanna, Hiilamo Heikki, Karttunen Markus, Niemi Jyri, Tuominen Miia, Huusko Mira, Väätäinen Hanna
Publisher: Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (KARVI)
Publishing place: Helsinki
Publication year: 2021
Series title: Julkaisut
Number in series: 14:2021
First page : 3
Last page: 151
eISBN: 978-952-206-703-6
ISSN: 2342-4184
Web address : https://karvi.fi/app/uploads/2021/06/KARVI_1421.pdf
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen arviointi toteutettiin vuosina 2020−2021 ja se koski yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen koulutustarjontaa. Erityisesti huomion kohteena olivat tutkintojen tuottama osaaminen ja työelämä- ja korkeakoulurelevanssi sekä jatkuva oppiminen. Arviointikysymykset olivat:
▪ Millaista osaamista sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutus tuottaa suhteessa tulevaisuuden osaamistarpeisiin?
▪ Millainen on sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen työelämärelevanssi?
▪ Millainen on sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikkojen ja työelämäkumppaneiden korkeakoulurelevanssi?
▪ Millä tavoin jatkuvan oppimisen rakenteet, sisällöt ja käytännöt turvaavat sosiaali- ja terveysalan osaamisen kehittämistä tulevaisuudessa?
Arvioinnissa käytettiin erilaisia aineistoja: valmiita palauteaineistoja, kuten Kandipalautteen, AVOP (AMK, YAMK) -kyselyiden ja uraseurantakyseiden aineistoja, tutkinto-ohjelmakohtaisen itsearviointikyselyn vastauksia, korkeakoulujen ja työelämän edustajille tehtyjä ryhmähaastatteluja sekä opiskelijatyöpajojen aineistoja. Lisäksi arvioinnin loppuvaiheessa työstettiin alustavia johtopäätöksiä ja kehittämissuosituksia sosiaali- ja terveysalan arvioinnin kehittämiswebinaarissa, minkä anti toimi myös aineistona.
Arvioinnin perusteella sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen keskeisimmät vahvuudet ovat:
▪ Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen tarjonta on maantieteellisesti kattavaa ja tutkintoon johtavia koulutuksia on tarjolla runsaasti.
▪ Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutus tuottaa laaja-alaista osaamista.
▪ Sosiaali- ja terveysalojen korkeakoulutuksen työelämärelevanssi on hyvä ja sitä tuetaan tutkinto-ohjelmissa eri tavoin. Tärkeimmät keinot työelämärelevanssin toteutumiseen sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksessa ovat harjoittelu sekä työelämän edustajien osallistuminen opetussuunnitelmatyöhön.
▪ Jatkuvan oppimisen tarjontaa on sosiaali- ja terveysalalla monipuolisesti ja erilaisia vaihtoehtoja kehittää osaamista on paljon.
Keskeisimmät kehittämissuositukset sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutukselle ovat:
▪ Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen koulutustarjontaa tulee koordinoida valtakunnallisesti ja sopia työnjaosta. Opiskelijoiden siirtymiä korkeakoulusektorilta toiselle ja YAMKtutkinnon suorittaneiden pääsyä yliopistojen tieteellisiin jatko-opintoihin tulee kehittää.
▪ Opiskelijoiden yleisten valmiuksien ja sosiaali- ja terveysalan erityisten valmiuksien kehittymistä tulee edistää korkeakoulujen ja työelämätoimijoiden yhteistyönä. Tällaisia valmiuksia ovat muun muassa eettisen toiminnan valmiudet, digitaalinen osaaminen, moniammatillinen ja -alainen osaaminen, kansainvälisyysosaaminen ja kestävän kehityksen osaaminen.
▪ Alan koulutukset tulee toteuttaa vielä nykyistä enemmän työelämä- ja asiakaslähtöisesti sekä yhteiskunnan ajankohtaiset ilmiöt huomioiden.
▪ Hankesidonnaisten yhteistyömuotojen rinnalla tulee vahvistaa ja kehittää pysyviä sosiaali- ja terveysalan yhteistyörakenteita läpileikkaavasti korkeakoulujen sisällä, niiden välillä sekä yhdessä työelämän kanssa.
Asiasanat: ammattikorkeakoulut, arviointi, jatkuva oppiminen, korkeakoulut, korkeakoulutus, koulutustarjonta, osaaminen, sosiaali- ja terveysala, työelämärelevanssi, yliopistot.