A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä
Kansanterveyden seuranta, arviointi ja ennakointi : mitä tietoa Suomessa saadaan hoitoilmoitusrekistereistä ja mitä väestötutkimuksista?
Tekijät: Laatikainen Tiina, Koponen Päivikki, Reinikainen Jaakko, Tolonen Hanna, Jousilahti Pekka, Suvisaari Jaana, Mattila Tiina, Niiranen Teemu, Koskinen Seppo
Julkaisuvuosi: 2020
Journal: Lääkärilehti
Tietokannassa oleva lehden nimi: Suomen lääkärilehti - Finlands läkartidning
Vuosikerta: 75
Numero: 37
Aloitussivu: 1853
Lopetussivu: 1858
ISSN: 0039-5560
Verkko-osoite: https://www.laakarilehti.fi/pdf/2020/SLL372020-1853.pdf
Rinnakkaistallenteen osoite: https://research.utu.fi/converis/portal/detail/Publication/52233033
Lähtökohdat : Väestön terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa on tulevaisuudessa tärkeää väestötutkimusten ohella hyödyntää rekisteritietoja. Tämä vaatii ymmärrystä tietojen luotettavuudesta erilaisten ilmiöiden kuvaajina.Menetelmät : FinTerveys 2017 -tutkimukseen osallistuneiden tutkimustietoja ja hoitoilmoitusrekistereistä saatuja tietoja verrattiin muutaman keskeisen sairauden ja riskitekijän yleisyyden arvioinnissa.Tulokset : Diabeteksen, sepelvaltimotaudin, astman ja keuhkoahtaumataudin yleisyydet olivat tutkitussa väestössä lähes samanlaisia sekä väestötutkimustiedon että rekisteritiedon perusteella. Masennusta tunnistettiin rekisteritietojen perusteella selvästi vähemmän kuin tutkimustietojen perusteella. Hoitoilmoitusrekisterien tiedot olivat täysin puutteellisia kohonneen verenpaineen ja lihavuuden tunnistamiseen.Päätelmät : Arviot sellaisten sairauksien yleisyydestä, jotka vaativat jatkuvaa seurantaa ja säännöllistä lääkitystä, ovat hyvin samanlaisia sekä rekisteri- että tutkimustiedon perusteella. Hoitoilmoitusrekisterien tieto ei sen sijaan anna luotettavaa kuvaa terveysriskien yleisyydestä.
Ladattava julkaisu This is an electronic reprint of the original article. |