A1 Refereed original research article in a scientific journal
Sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskin arviointi FINRISKI 2.0 -laskurilla
Authors: Erkki Vartiainen, Tiina Laatikainen, Pekka Jousilahti, Markku Peltonen, Teemu Niiranen, Veikko Salomaa
Publication year: 2020
Journal: Lääkärilehti
Journal acronym: Suom Lääkäril
Volume: 75
Issue: 50
First page : 2778
Last page: 2784
Web address : https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/sepelvaltimotaudin-ja-aivohalvauksen-riskin-arviointi-finriski-2.0-laskurilla/
Self-archived copy’s web address: https://research.utu.fi/converis/portal/detail/Publication/51215364
Lähtökohdat FINRISKI-laskuria on käytetty terveydenhuollossa sydän- ja verisuonisairauksien riskin arviointiin vuodesta 2007 lähtien. FINRISKI-aineistoon on tullut uusia väestökohortteja, minkä vuoksi päivitimme laskurin.
Menetelmät Vuosien 1982, 1987, 1992, 1997, 2002 ja 2007 FINRISKI-väestötutkimuksiin osallistui 39 790 iältään 30–74-vuotiasta henkilöä, joiden kuolleisuutta ja sairastuvuutta akuuttiin sepelvaltimotautitapahtumaan tai aivohalvaukseen selvitettiin 10 vuoden seurannassa. Riskitekijöiden vaikutus laskettiin logistisella regressioanalyysillä. Lisäksi laskettiin todennäköisyys sairastua jompaankumpaan näitä taudeista. Saaduilla kaavoilla analysoitiin vuoden 2012 FINRISKI-tutkimukseen osallistuneiden riskit.
Tulokset Korkea verenpaine, korkea kolesterolitaso, matala HDL-kolesterolitaso, tupakointi, diabetes ja vanhempien sairastama sydäninfarkti ennustivat sepelvaltimotaudin vaaraa seuraavan 10 vuoden aikana sekä miehillä että naisilla. Aivohalvausta ennustivat korkea verenpaine, tupakointi, matala HDL-kolesterolitaso ja diabetes.
Päätelmät FINRISKI-tutkimukseen perustuvaa FINRISKI 2.0 -laskuria voidaan käyttää sepelvaltimotautiriskin, aivohalvausriskin ja yhdistetyn valtimotautiriskin arviointiin potilastyössä ja terveysneuvonnassa.
Downloadable publication This is an electronic reprint of the original article. |