E1 Popularised blog post
Lapsen arki ei odota – neljä estettä, jotka hidastavat monitoimijaista työtä perheiden parhaaksi
Authors: Laasanen, Miia; Pakarinen, Anni; Pyhäjoki, Jukka
Publisher: THL
Publication year: 2025
Journal: THL blogi
Issue: 22.5.2025
Web address : https://blogi.thl.fi/lapsen-arki-ei-odota-nelja-estetta-jotka-hidastavat-monitoimijaista-tyota-perheiden-parhaaksi/
Monitoimijainen yhteistyö tarkoittaa eri alojen ammattilaisten sekä lasten, nuorten ja perheiden välistä suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa asiakkaan parhaaksi.
Kun yhdistetään eri ammattiryhmien osaaminen, asiakkaan näkökulmat ja läheisten voimavarat, voidaan vastata asiakkaan tarpeisiin kokonaisvaltaisesti ja vaikuttavasti.
Yhteistyö ei ole vain rinnakkaista työskentelyä, vaan yhteistä tiedon ja ratkaisujen rakentamista.
Mitä monitoimijainen yhteistyö vaatii toimiakseen? Avointa vuorovaikutusta, keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta, yhteisiä toimintatapoja, jaettua päätöksentekoa, selkeää ymmärrystä yhteisistä tavoitteista sekä osallisuuden ja toimijuuden kokemusta.
Myös hyödyistä on tutkittua tietoa: toimiva yhteistyö voi parantaa palveluiden laatua, lisätä asiakastyytyväisyyttä ja tehostaa resurssien käyttöä (esim. D’Amour 2005; Petri 2010). Yhteistyössä onnistuminen ei ole itsestäänselvyys, mutta onnistuneena se hyödyttää niin asiakkaita, ammattilaisia kuin koko organisaatioitakin.
Monitoimijainen yhteistyö on keskeinen osa sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan työtä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa. Kun perheen, lapsen tai nuoren tilanne vaatii useiden asiantuntijoiden panosta, tarvitaan eri toimijoiden välistä saumatonta yhteistyötä. Käytännössä tämä tavoite ei aina toteudu. Kun yhteistyö takkuaa, vaikutukset näkyvät suoraan asiakkaan arjessa: palvelut eivät kohtaa tarpeita, tuki jää hajanaiseksi ja pahimmillaan asiakas putoaa palveluiden väliin.