D4 Published development or research report or study

Geoenergiasta liiketoimintaa – Perusteluja geoenergian hyödyntämiselle erilaisissa rakennuskohteissa




SubtitlePerusteluja geoenergian hyödyntämiselle erilaisissa rakennuskohteissa

AuthorsLauttamäki Ville, Kallio Jarmo

PublisherGeologian tutkimuskeskus

Publishing placeEspoo

Publication year2013

First page 1

Last page80

Number of pages80

ISBN978-952-217-268-6

eISBN978-952-217-268-6

Web address http://arkisto.gtk.fi/tr/tr_206.pdf


Abstract
Geoenergian (Shallow Geothermal Energy, Low Enthalpy Geothermal Energy) hyödyntämisen nopea kasvu, erityisesti 2000-luvulla, on tehnyt siitä yhä merkittävämmän energialähteen sekä rakennusten lämmitykseen että viilennykseen. Sen merkitys korostuu tulevaisuudessa liiketaloudellisesti ilman tukia kannattavana, omavaraisuutta edistävänä energiamuotona. Suomen viileä kallioperä, maankamara, tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet viilennykseen mutta toisaalta vaatii lämmityksessä lämpöpumppujen käyttöä riittävän korkean lämpötilan saavuttamiseksi. Kokonaisuus on kuitenkin edullinen, sillä keskimäärin 2/3 tarvittavasta energiasta on ilmaista, maankamarasta saatavaa. Syvägeotermisen energian (Enhanced Geothermal Energy), joka korkean lähdelämpötilan ansiosta mahdollistaisi samanaikaisen sähkön ja lämmön tuottamisen, ei Suomessa ole
taloudellisesti toistaiseksi kannattavaa tarvittavan syvän poraussyvyyden takia.

Kun ennen tavanomaiset geoenergian (”maalämmön”) käyttökohteet olivat pientaloja, niin tänä päivänä geoenergian käyttö suurkohteissa kuten kauppakeskuksissa, logistiikkakeskuksissa, sairaaloissa ja kerrostaloissa lisääntyy koko ajan. Hyviä käyttökokemuksia geoenergiasta suurkohteissa on jo saatu.

Koska alan liiketoimintamahdollisuudet kasvavat ja kohteet tulevat teknisesti ja taloudellisesti vaativammiksi, on ilmennyt tarvetta kasvattaa osaamista liiketoimintakonseptien ymmärtämiseen ja kehittämiseen. Tarvitaan osaamista taloudellis-teknisten vertailulaskelmien ja tarkastelujen tekemiseen eri energialähteiden ja ratkaisujen välillä. Tarve uusien liiketoimintamallien luomiseen on ilmeinen, ja tässä raportissa aihetta on lähestytty muutamien case-esimerkkien kautta. Koska sekä toimijoiden että asiakkaan kannalta onnistunut lopputulos/projekti edellyttää usean eri toimijan saumatonta yhteistyötä, jossa erilaisia osaamisalueita pystytään integroimaan tuloksellisesti toisiinsa, on ensiarvoisen tärkeää verkostoitua alan sisällä ja muodostaa monialaisia toimittajaverkkoja. Myös asiakkaiden, loppukäyttäjien, kytkeminen jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa mukaan valmisteluun takaa onnistuneen lopputuloksen ja geoenergian suotuisan etenemisen.



Last updated on 2024-26-11 at 20:07