Sähköisellä valintakokeella sairaanhoitajakoulutukseen
: Yli-Koivisto L, Haavisto E, Hahtela N, Heikkilä A, Huovila P, Hupli M, Moisio E-L, Talman K
: Tuomi Jouni, Joronen Katja, Huhdanpää Annika
: TAITO – Osaamisen ydintä etsimässä
: 2017
: TAITO2017: Oivaltamisen iloa
: 314
: 324
: 978-952-5903-94-2
: http://www.tamk.fi/-/taito2017-oivaltamisen-iloa-julkaisu
: https://research.utu.fi/converis/portal/detail/Publication/28552467
Tausta: Sairaanhoitajakoulutuksen opiskelijavalintaa ohjaa Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvos-ton Arenen hyväksymä valtakunnallinen valintaperustesuositus. Opiskelijavalintojen tarkoituksena on valita alalle soveltuvia, motivoituneita, opinnoissaan hyvin menestyviä opiskelijoita, jotka halua-vat työskennellä terveysalalla. Toisaalta pyritään karsimaan alalle soveltumattomat hakijat. Valinta-kokeiden sisältö ja menetelmät ovat ammattikorkeakoulujen päätettävissä. Valintakoemenetelminä käytetään yhdessä tai erikseen psykologisia soveltuvuusarviointeja, haastatteluja, ryhmätilanteita ja aineistokokeita.
Tavoite ja tarkoitus: Valintakokeista on vähän tutkittua tietoa. Sairaanhoitajakoulutuksen uuden va-lintakoemenetelmän kehittäminen (SUVAKE) - hankkeen tavoitteena on kehittää luotettava valta-kunnallinen valintakoe ammattikorkeakoulujen käyttöön. Hankkeessa ovat mukana Saimaan, Sata-kunnan, Seinäjoen ja Tampereen ammattikorkeakoulut, Turun yliopiston hoitotieteen laitos, Suo-men sairaanhoitajaliitto sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Menetelmät ja toteutus: Sairaanhoitajakoulutuksen valintakokeessa arvioitavista osa-alueita, moti-vaatiota, oppimis- ja työskentelyvalmiuksia sekä sosiaalisia valmiuksia, tarkasteltiin ensin kirjalli-suuden ja aikaisempien tutkimusten pohjalta. Kirjallisuuskatsauksien tuottamaa aineistoa täydennet-tiin kolmella fokusryhmähaastattelulla valtakunnallisen opiskelijavalintaseminaarin yhteydessä ke-sällä 2015. Valintakokeeseen valikoitui katsausten ja fokusryhmähaastattelujen perusteella kolme osa-aluetta, jotka ovat oppimisvalmiudet, sosiaaliset valmiudet ja uravalinnan varmuus. Jokaiselle osa-alueelle laadittiin mittarit. Oppimisvalmiuksien arviointiin kehitettiin mittarit kolmelle osa-alu-eella (kieli- ja viestintätaidot, matemaattiset taidot, päätöksentekotaidot). Sosiaalisten valmiuksien mittaamisessa päädyttiin aikaisemmin kehitettyyn Rankein scalen tunneälytestiin. Uravalinnan var-muutta arvioitiin hakijan käsityksellä sairaanhoitajan työstä. Sähköinen sairaanhoitajakoulutuksen valintakoe pidettiin yhtä aikaa kaikissa neljässä hankkeessa mukana olevassa ammattikorkeakou-lussa. Tässä yhteydessä kerättiin tutkimusaineistoa valintakoevastauksista ja sähköisen valintako-keen kokemuksista sekä ryhmähaastattelemalla kolmen ammattikorkeakoulun hakijoita heidän käsi-tyksistään sairaanhoitajan työstä.