G4 Monografiaväitöskirja
Vanhempien ja oppilaanohjauksen yhteistoiminta ja huolenpito oppilaasta : etnografinen tapaustutkimus perheohjausmenetelmän toteutuksesta yläkoulun oppilaanohjauksessa
Tekijät: Jännetyinen Jukka
Kustantaja: Turun yliopisto
Kustannuspaikka: Turku
Julkaisuvuosi: 2017
ISBN: 978-951-29-7045-2
eISBN: 978-951-29-7046-9
Verkko-osoite: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7046-9
Rinnakkaistallenteen osoite: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7046-9
Tämä tutkimus selvittää, miten yhteistoimintaa ja huolenpitoa korostavalla tavalla voidaan tukea oppilaan ura- ja koulutusvalintoja yhdessä vanhempien kanssa. Tutkimus liittyy oppilaanohjauksen kehittämis- ja tutkimustoiminnasta käytävään keskusteluun ja pyrkii tarjoamaan uusia tutkimusperusteisia toimintatapoja koulujen oppilaanohjaukseen.
Oppilaanohjauksen ja perheiden välinen yhteistoiminta on uudenlainen tapa ohjata oppilaan jatko-opintojen selvittämistä. Tutkimus pyrkii lisäämään kasvatus- ja ohjaustietoisuutta oppilaan jatko-opintoihin liittyvistä seikoista. Tutkimus selvittää, miten perheohjauskeskusteluissa kyetään tukemaan oppilaan koulutusvalintoja ja nuoren tulevaisuuden tavoitteiden muotoutumista. Tutkimustehtävä voidaan ilmaista kolmiosaisena kysymyksenä: i) Millaisia oppilaan koulutusmahdollisuuksia selvittäviä yhteistoiminnan muotoja perheohjauksen ohjauskeskusteluissa esiintyy? ii) Millaisia oppilaan koulutusmahdollisuuksia tukevia välittämisen muotoja ohjauskeskusteluissa esiintyy? iii) Miten perheet eroavat tavoissaan käsitellä oppilaan koulutusvalintoja perheohjauskeskusteluissa?
Tutkimuksen aineisto koostuu 50 perheen ohjauskeskusteluista, jotka ovat kerätty kahdesta pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta yläkoulusta. Aineiston hankinta toteutettiin vuosina 2009–2010 ja 2011–2012. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ohjauskeskustelut sisälsivät pääsääntöisesti kolmenlaista oppilaan koulutusvalintoja koskevaa yhteistoimintaa: kartoittavaa keskustelua, neuvottelua ja ristiriitojen selvittämistä. Ohjauskeskusteluissa esiintynyt välittäminen sisälsi koulutusvalintoihin liittyvän tiedon vastaanottamista, tarpeiden tunnistamista ja valintoihin liittyvien tunne- ja tavoitetilojen jakamista vanhempien kanssa. Tutkimus osoitti, miten perheiden toimintatavat ohjaustilanteissa edistävät nuorten koulunkäyntiä yhteisen suunnittelun, toimintavastuun korostamisen ja ristiriitojen käsittelyn kautta. Tulokset korostavat oppilaan aktiivisen toimijuuden merkitystä valinnoista neuvoteltaessa.
Tutkimuksen tulokset korostavat yhteistoinnan ja välittämisen merkitystä ja tuloksellisuutta oppilaan ja perheiden koulutusvalintojen selvittämisessä. Tutkimus tarjoaa kehittämisideoita sekä oppilaanohjaukseen kohdennetusti että yleisemmin kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön