Vaikuttava viesti kohtaa vastaanottajan arjen – Terveysviestintä onnistuu, kun se perustuu laadukkaaseen tutkimukseen ja sanoma personoidaan vastaanottajia ajatellen. Voisiko tämän huomioida jo tutkimustuloksista kerrottaessa?
: Terveysviestintä onnistuu, kun se perustuu laadukkaaseen tutkimukseen ja sanoma personoidaan vastaanottajia ajatellen. Voisiko tämän huomioida jo tutkimustuloksista kerrottaessa?
: Helajärvi Harri
Publisher: Suomen Lääkärilehti
: Helsinki
: 2015
: Lääkärilehti
: 70
: 20
: 1398
: 1399
: http://www.fimnet.fi/cgi-cug/brs/artikkeli.cgi?docn=000042930
Laadukkaan tutkimustiedon pitäisi olla perustana, kun viestitään elämäntavoista ja niiden vaikutuksesta terveyteen sekä hyvinvointiin. Puhutaanhan ainutkertaisesta ja henkilökohtaisesta fyysisestä terveydestä. Meidän pitää arvioida kriittisesti jokaista sanaa, kun haluamme muuttaa yksilön käyttäytymistä. Kohderyhmällä kun ei ole aina välttämättä kykyä arvioida tiedon oikeellisuutta.
Markkinointitutkimuksien aineistot ovat usein äärimmäisen pieniä ja valikoituja, eikä vertailuryhmää tavallisesti ole. Tutkittavaan muuttujaan vaikuttavia muita tekijöitä ei aina huomioida. Eikä tässä kaikki; epäeettinen terveysviestintä voi saattaa korkealaatuisenkin tiedon huonoon valoon, ja laadukas tieto voi markkinahenkisen informaation rinnalla vaikuttaa laskelmoidun tylsältä. Merkkejä tällaisista reaktioista on ilmassa, ja silloin hyvänkin viestin perillemeno on epätodennäköistä.