Anna Sassali-Tanila
FM
aesass@utu.fi |
Suomen historia; arkistotiede; museologia; asiakirjahallinto; kulttuuriperintöorganisaatiot; museot; arkistot; asiakirjallinen kulttuuriperintö; museokokoelmat; arkistokokoelmat; objektit
Aloitin Suomen historian jatko-opintoni töiden ohella syksyllä 2023, nyt olen osa-aikaisella opintovapaalla 27.3.2024-31.3.2025. Työskentelen Turun museokeskuksessa arkistokokoelmasta ja käsikirjastosta vastaavana kokoelma-amanuenssina. Aiemmin olen toiminut valtiolla erilaisissa arkistoalan tehtävissä, sekä arkistonjärjestämisprojekteissa että asiakirjahallinnossa.
Valmistuin maisteriksi Turun yliopistosta Suomen historian oppiaineesta, jossa suoritin arkistolinjalla ylempään arkistotutkintoon sisältyvät opinnot. Sivuaineina opiskelin museologiaa ja kansatiedettä.
Olen kiinnostunut asiakirjallisesta kulttuuriperinnöstä, erityisesti museoiduista asiakirjoista eli sellaisesta asiakirja-aineistosta, joka on otettu osaksi museokokoelmaa ja on saanut museo-objektin statuksen. Joissain museoissa asiakirjoista on muodostettu erillinen arkistokokoelma. Arkistot ovat asiakirjojen tutuin käsittely-ympäristö, museokontekstissa asiakirjat nähdään hieman eri näkökulmasta, esimerkiksi materiaalisuuden näkökulmat korostuvat.
Teen artikkeliväitöskirjaa otsikolla Arkistokokoelmat asiakirjallisen kulttuuriperinnön säilyttäjinä ja välittäjinä suomalaisten museoiden muuttuvissa toimintaympäristöissä. Historiantutkimusta, museologiaa, arkistotutkimusta ja kulttuurintutkimuksen menetelmiä yhdistävässä poikkitieteellisessä tutkimuksessani tarkastelen arkistokokoelmien historiaa ja asiakirjojen käyttöä ja käsittelyä erityisesti saavutettavuuden näkökulmasta. Vertaan arkistokokoelmien käytäntöjä arkistojen menettelytapoihin.
Museoiden kokoelmiin kuuluvat asiakirjat ovat pääosin huonosti tunnettuja jopa museoammattilaisille, ne on usein nähty eräänlaisina varsinaisten esinekokoelmien liitteinä. Haluan tuoda laajat mutta sivuun jääneet arkistokokoelmat julkiseen keskusteluun ja siten saavutettavammiksi. Väitöskirjani avaa myös tutkimatonta museoiden ja arkistojen rinnakkaista historiaa ja mahdollista vuoropuhelua. Historiasta voi löytyä näkökulmia yhä käynnissä olevaan keskusteluun kulttuuriperintöorganisaatioiden ja asiakirjojen tallentamisen työnjaosta ja käytänteistä, jopa tulevaisuuden rakennuspalikoita.
Osa-aikaista opintovapaatani tukevat Varsinais-Suomen kulttuurirahasto osa-aikaisella työskentelyapurahalla sekä Emil Aaltosen säätiö kannatusapurahalla. Olen kiitollinen myös Suomen Työllisyysrahastolle mahdollisuudesta aikuiskoulutustukeen.
Kokoelma-amanuenssina suunnittelen ja järjestän museokokoelmien asiakirja-aineistojen käsittelyä ja arkistokokoelmien luonnetta koskevia koulutustilaisuuksia ja tietoiskuja. Aiemmissa tehtävissä olen vastannut mm. tiedonohjauksen suunnitteluun liittyvästä TOS-työpajatoiminnasta ja osallistunut asiakirjahallinnan koulutuksen ja ohjauksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.
- Historia tarvitsee opettajiaan (2025)
- Historia nyt - Turun Historiallisen Yhdistyksen jäsenlehti
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä) - Kokoelmamuuton kuulumisia Turun kaupunginmuseosta (2025)
- Historia nyt - Turun Historiallisen Yhdistyksen jäsenlehti
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä) - Museoidut arkistoaineistot päivänvaloon (2025)
- Lastuja Suomen historiasta: Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen blogi
(E1 Yleistajuinen blogikirjoitus ) - Unknown documents. Discovering archive collections of museums in the field of
documentary heritage in Finland (2025) i The Fourth International Artefacta Conference: Resolutions! Book of Abstracts Sassali-Tanila, Anna
(Abstrakti) - Kuukauden esine: Vanginvartijan koulutodistukset (2024)
- Kukkuu kokoelmista!
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä) - Kuukauden esine: Gretan reseptivihko (2023)
- Kukkuu kokoelmista!
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä) - Asiakirja museo-objektina. Museoarkistot, asiakirjojen kontekstit sekä arkistojen ja museoiden työnjako (2017) Sassali-Tanila Anna
(G2 Pro gradu, diplomityö, YAMK-opinnäytetyö)