Doctoral dissertation (monograph) (G4)

The Role of the European Union at the United Nations Human Rights Council




List of AuthorsTuominen Hanna

PublisherUnigrafia

PlaceUniversity of Helsinki

Publication year2016

Number of pages199

ISBN978-951-51-2183-7

eISBN978-951-51-2184-4

URLhttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-2184-4


Abstract

Väitöskirja tarkastelee Euroopan unionin roolia YK:n ihmisoikeusneuvostossa. EU tavoittelee kasvavaa globaalia roolia ihmisoikeuksien edistäjänä ja suojelijana niin sanotun normatiivisen valtaroolin mukaisesti. Normatiivinen valtarooli edellyttää, että EU:n ajamat normit ovat luonteeltaan universaaleja ja niitä edistetään ei-pakottavin keinoin. EU:n tulisi myös kyetä suostuttelemaan muita toimijoita omaksumaan sen edistämiä normeja. EU:n normatiiviset pyrkimykset on kuitenkin haastettu globaalissa toimintaympäristössä; muut toimijat eivät välttämättä ole halukkaita hyväksymään EU:n normeja. Nämä haasteet tulevat esiin erityisesti kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:n ihmisoikeusneuvostossa.


Rooliteorian viitekehystä hyödyntäen väitöskirja tutkii EU:n roolia kolmesta eri näkökulmasta. Ensimmäisenä tarkastellaan EU:n omaa käsitystä sen mahdollisesta roolista ihmisoikeusneuvostossa. EU:n omakuvaa tutkitaan erilaisten EU-asiakirjojen ja 23 tutkimushaastattelun avulla. Tämän jälkeen tarkastellaan, miten EU:n omakuva heijastuu toiminnassa eli niin sanottuna roolisuorituksena. Erityisesti huomiota kiinnitetään siihen, miten merkittävänä toimijana EU:ta pidetään, miten tehokas EU on ja kuinka se kykenee hyödyntämään erilaisia resursseja. Kolmantena näkökulmana tarkastellaan muiden toimijoiden, kuten kolmansien maiden, ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n sihteeristön, näkemyksiä EU:n roolista 40 tutkimushaastattelun avulla.

Tutkimuksen mukaan EU:n näkemys omasta roolistaan ei ole muuttunut ihmisoikeusneuvoston perustamisen jälkeen. EU näkee itsensä ihmisoikeuksien edistäjänä ja puolustajana, YK:n tukijana ja kumppanina toisille toimijoille. EU:n omakuva on normatiivisen valtaroolin mukainen. Tämä omakuva heijastuu myös EU:n toiminnassa. EU on yhtenäinen, tehokas ja näkyvä toimija ihmisoikeusneuvostossa, vaikkei se kykene parhaalla mahdollisella tavalla edistämään ihmisoikeusneuvoston toimintaa ja hyödyntämään omia resurssejaan. Toiset toimijat myös näkevät EU:n tärkeänä ihmisoikeustoimijana, jolla itsellään on korkeat periaatteet ja tehokkaat instituutiot ihmisoikeuksien suojelemiseksi. EU:n nähdään myös edistävän ihmisoikeuksia pääosin pehmein keinoin ja YK:n toimia tukien. Toisaalta epäjohdonmukaisuus EU:n toiminnassa rapauttaa sen normatiivista valtaroolia. Silti Euroopan unioni näyttäytyy usein normatiivisempana toimijana esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna.


Last updated on 2021-24-06 at 09:48