D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti tai -selvitys
Luonnonsuojelullisesti arvokkaat kohteet, kasvillisuus ja luontotyypit Turun 110 kV:n johtoaukeilla
Tekijät: Jussi Lampinen
Kustantaja: Turku Energia Sähköverkot Oy & Turun yliopisto
Kustannuspaikka: Turku
Julkaisuvuosi: 2012
Aloitussivu: 1
Lopetussivu: 113
Sivujen määrä: 113
Tämä raportti käsittelee kesän 2012 aikana toteutetun Turun johtoaukeiden luontoselvityksen
tuloksia. Turku Energia Sähköverkot Oy:n aloitteesta käynnistynyt selvitys koostui arvokkaiden
kohteiden kartoittamisesta ja luontotyyppi-, kasvillisuus- ja muurahaiskartoituksista, joista
muurahaiskartoitus käsitellään omassa raportissaan.
Luontoselvityksen ensisijainen tavoite oli löytää Turun johtoaukeilta luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaat kohteet, perustella niiden arvo ja antaa niiden hoitotoimenpiteille mahdollisia kehittämisehdotuksia. Luontotyyppikartoituksen tavoite oli laatia TESV Oy:lle kattava yhteenveto sähköverkon luontotyypeistä ja tuottaa karttamateriaalia sähköverkon raivaajille. Kasvillisuuskartoituksen tavoite oli selvittää johtoaukeiden lajisto ja osoittaa arvokkaiden ja huomionarvoisten lajien esiintymät sähköverkon alueella.
Selvityksen tuloksilla on merkitystä niin sähkönsiirron vaikutusten kuin luonnon
monimuotoisuudenkin kannalta Turussa. Tässä raportissa käsiteltävät arvokkaat kohteet ovat
esimerkkejä siitä, kuinka yhteiskunnan infrastruktuuri ja luonto kohtaavat kaupunkiympäristöissä. Tuloksilla on merkitystä myös tavalliselle turkulaiselle, sillä moni johtoaukeilta löytynyt edustava luontokohde sijaitsee lähellä taajamia tai lähiöitä ja kuuluu siten kaupunkilaisen ulkonaliikkujan lähiluontoon.
Luontoselvitys toteutettiin yhteistyönä Turku Energia Sähköverkot Oy:n ja Turun Yliopiston biologian laitoksen kanssa. Yhteiskuntavastuuasiantuntija Minna Niemelä, käyttöpäällikkö Harri Salminen ja sähkömestari Jukka Pentikäinen toimivat hankkeen esimiehinä TESV Oy:n puolesta kun taas FT, dosentti Ari-Pekka Huhta ja FT, dosentti Jouni Sorvari ohjasivat hanketta Turun Yliopiston puolesta. Luontoselvityksen käytännön työt toteuttivat Turun yliopiston biologian laitoksen opiskelijat LuK Jussi Lampinen (kasvillisuus- ja luontotyyppikartoitus, arvokkaat kohteet) ja Lauri Rantanen (muurahaislajisto).