Opiskelijaelämää vai opiskelua ja elämää? Raportti Turun yliopiston opiskelijakyselystä vuonna 2006.
: Mäkinen, Mirka
Publisher: Turun yliopisto
: Turku
: 2006
: Rehtorinviraston julkaisusarja
: 5/2006
: 951-29-3174-5
: 1456-6613
Tutkimus tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston opetuksen kehittämisen verkoston kanssa. Tutkimuksessa keskityttiin opiskeluun ja sen ohjaukseen. Ajankohtaisaiheena tutkittiin opiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia lukuvuonna 2005-2006 käyttöönotetusta tutkinnonuudistuksesta sekä opintojen periodisoinnista.
Raportista käy ilmi opiskelijapopulaation monimuotoisuus, sillä vastaajat edustivat eri ikäryhmiä, eri vaiheissaan opinnoissaan olevia ja erilaisista taustoista tulevia sekä eri elämäntilanteissa olevia. Tulosten mukaan 69 % opiskelijoista koki olevansa päätoimisia opiskelijoita, vaikkakin 72 % kyselyyn vastanneista opiskelijoista oli työskennellyt lukukausien aikana.
Opiskelijoilla havaittiin erilaisia suhtautumistapoja opiskeluunsa. Osa korosti itse opiskelun tärkeyttä, osalle opiskelu oli väline työelämään pääsyyn ja osalla opiskelun merkitys oli epäselvä. Opintojen ohjauksen havaittiin vaihtelevan. Opintojen alkuvaiheen ohjaukseen oltiin tyytyväisiä. Yliopiston panostus opintojen suunnittelun ohjaukseen näkyi siten, että myöhemmin (2004 tai sen jälkeen) opintonsa aloitaaneet olivat tyytyväisempiä kuin aiemmin (1997 tai sitä ennen) opintonsa aloittaneet. Tosin tulosten mukaan opiskelutaitojen ohjausta tarvittaisiin nykyistä enemmän. Opetushenkilökunnan antamaan ohjaukseen oltiin tyytyväisiä samoin kuin myös muun henkilökunnan antamaan ohjaukseen.
Raportista voidaan havaita, miten koulutuspoliittiset päätökset vaikuttavat opintoihin ja arkielämään. Vuonna 2005 voimaan astuneeseen tutkintorakenteen uudistukseen opiskelijat suhtautuivat melko negatiivisesti. Samanaikaisesti käyttöön otetusta lukuvuoden periodisoinnista, jonka tarkoituksena oli lukuvuoden käyttö ajallisesti tehokkaasti, olivat kokemukset periodisoinnin alkuvaiheessa suurimmalta osin negatiivisia.