Kaisa-Riitta Aho
kariah@utu.fi Elävää tiedettä kuntosaliliikunnan kokemuksellisuudesta |
kuntosali; liikunta; kehollisuus, eletty yhdenvertaisuus; liikunnanfilosofia; sukupuolentutkimus; liikuntapedagogiikka
Aloitin jatko-opintoni Turun yliopistossa vuonna 2017. Taustani on teoreettisen filosofian, estetiikan, kulttuurien tutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen oppiaineissa, mutta myös käytännön liikunnanohjaamisen arjessa. Olen toiminut pitkään liikunta-alan yrittäjänä ja freelancerina.
Olen tehnyt tutkimustani Turun yliopiston tohtoriohjelma Junon rahoituksella sekä Eemil Aaltosen säätiön osavuotisella apurahalla. Tätä nykyä työskentelen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likesissa viestinnän asiantuntijana liikunnan edistämisen projektien parissa.
Väitöstutkimukseni keskittyy sukupuolittuneisiin kuntoliikunnan kokemuksiin. Fokusoin tapaustutkimuksen omaisesti kuntosaliharjoittelun ja ryhmäliikunnan monitoimijaiseen kenttään sekä niiden puitteissa syntyviin liikkujakokemuksiin. Käsittelytapani tuo liikunnanohjaajien, liikkujien ja tutkijakehoni näkökulmat vuoropuheluun keskenään. Artikkelit yhteen kokoavina käsitteinä toimivat keho, kokemus ja valta, joita artikkeliväitöskirjani tekstit lähestyvät eri suunnista.
Tutkimukseni kiinnittyy liikunnanedistämistyöhön liittyvään keskusteluun. Tuottamani tutkimustiedon arvo on sen sovellettavuudessa käytännöllisiin kysymyksiin siitä, miten parantaa liikkujien viihtymistä ja huomioida yhdenvertaisuus liikunnan arjessa.
- Onks sul pokkaa? Liikuntapedagogista aktivismia kehojen kesken (2022) Intersektionaalinen feministinen pedagogiikka Aho Kaisa-Riitta
(Kirjan tai muun kokoomateoksen osa (B2)) - Lipsahtiko suusta sammakko? (2021)
- Liikunta ja tiede
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1)) - Itsensämittaamisteknologia osana ryhmäliikunnan ohjaamista sisäpyöräilytunneilla (2020)
- Kulttuurintutkimus
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1)) - Kiireistä kehoa ja mieltä kesyttämässä – Henkisen etsinnän onni ja onnettomuus ryhmäliikunnassa (2020)
- Hybris : tiedelehti
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1)) - Liikuntapolitiikka kaipaa intersektionaalista ohjausta (2020)
- Aikuiskasvatus
(Kirjoitus tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (B1)) - Moninaistuvat (itse)kontrollin käytännöt ja postfeministinen lupaus naisten emansipaatiosta liikunta-alan työssä. (2020)
- Väki Voimakas
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1)) - Vieraskynä: Intersektionaalinen pedagogiikka luo vastuullisia aikuiskasvatuskäytäntöjä.
(2020) Aho Kaisa-Riitta, Huumonen Hanna
(Yleistajuinen artikkeli tai blogikirjoitus (E1)) - Postfeministinen kehopositiivisuus : Fit-kuntoilulehdessä ja kuntosaliliikunnan arjessa (2017)
- Sukupuolentutkimus - Genusforskning
(Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tai data-artikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä (A1))